reklam
Tez-Tez Qrip Olan Uşaqlar Üçün Valideynlərə Faydalı Məsləhət Tez-Tez Qrip Olan Uşaqlar Üçün Valideynlərə Faydalı Məsləhət https://mail.loading.az/uploads/posts/2022-01/medium/1641835417_tez-tez-qrip-olan-ushaqlar-uchun-valideynlere-faydali-meslehet.jpg
amon

amon özünü 😕 yorğun hiss edir. Məsləhətlər 10-01-2022, 21:23

Tez-Tez Qrip Olan Uşaqlar Üçün Valideynlərə Faydalı Məsləhət

Tez-Tez Qrip Olan Uşaqlar Üçün Valideynlərə Faydalı Məsləhət
Qrip virus xəstəliyi olduğundan məlum olduğu kimi xəstəliyin müalicəsində simptomları, yəni əlamətləri yaxşılaşdırmaq üçün müalicə tətbiq edilir. Qripin ən təsirli müalicəsi istirahət və bol maye qəbul etməkdir. Xüsusilə azyaşlı uşaqlar üçün təhlükəli ola bilən bu xəstəlikdə risk qrupu sayılan uşaqların həkimə müraciət etməsi vacibdir. Kiçik uşaqlar qızdırma və ishal kimi hallarda həddindən artıq və sürətlə maye itirə bilər ki, bu da ciddi ola bilər. Xəstəlik zamanı iştahı da azalan uşaqları qrip olanda nə yedizdirmək sualı valideynlərin tez-tez dilə gətirdiyi məsələdir. Tez-tez qrip olan uşaqlar üçün valideynlərə məsləhətləri təqdim edir.

Uşaqlar Qrip Olanda Nə ilə Qidalanmalıdırlar?


Su: Bədənin tarazlığını qorumaq və virusu bədəndən tez bir zamanda çıxarmaq üçün su ən vacib içkidir. Bu günlərdə uşaqların maye əsaslı pəhriz ilə qidalanması tövsiyə olunur. Şorbalar, ayran, meyvə və evdə sıxılmış meyvə şirələri əlavə maye qəbuluna kömək edəcək. Uşaqlar qrip olanda onlara nə verilməlidir sualına ilk cavab mütləq sudur.

Şorba və maye qidalar: Şorba nəmləndirməni artırır və uşaqlar asanlıqla yemək yediyi üçün valideynlərə də kömək edir. Mövsümi tərəvəzlər və bəzi bulyon kimi heyvani zülalı (protein) ehtiva edən şorbalar yaxşı qida mənbəyidir. Uşaqların qrip olanda nə yeyə biləcəyi sualına ilk cavab su və şorba kimi maye qəbulunu artıran qidalar olmalıdır. Şorba uşağa içə biləcəyi temperaturda verilir. Bu istilik boğaz və burun keçidlərini sakitləşdirməyə kömək edir. Açıq bir buruna sahib olmaq, qulaqları mümkün qədər ikinci bir xəstəliyin baş verməsindən qoruya bilər.

Sitrus meyvələr: Sitrus meyvələri dediyimiz portağal, naringi, qreypfrut kimi qidalarda bol C vitamini və bir çox faydalı məzmun var. Bununla belə, həddindən artıq qəbul xüsusilə kiçik uşaqlarda dəridə səpki, quruluq və qaşınma kimi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Buna görə 1 yaşdan kiçik uşaqlar üçün tövsiyə edilmir. Ancaq xəstəlik zamanı allergiyası olmayan 9-10 aylıq və yuxarı körpələrə gündə bir neçə dilim qabığı soyulmuş naringi ilə qidalandırmaq olar və ya 2-3 çay qaşığı naringi suyunu su ilə qarışdırıb sınaya bilərsiniz. Yaşı böyük uşaqlar üçün əgər uşaq yemək yeyə bilirsə, xəstəlik zamanı portağal və daha şirin naringilər verilə bilər. Yeyə bilmirsə, 1 çay stəkanına qədər su içə bilər. Məktəb yaşında olan daha böyük uşaqlar üçün miqdar 1 stəkan qədər ola bilər. Unutmayın ki, onu hər gün vermək artıq şəkər qəbulu səbəbindən allergiyaya və çəki artımına səbəb ola bilər. Ən yaxşısı uşağın meyvəni yeməsidir. İki naringi və ya 1 portağal uşaq üçün bir porsiya meyvə deməkdir.

1 yaşdan yuxarı uşaqlar üçün bal: Balın tərkibində immunitet sisteminizi gücləndirən və bəlğəmi parçalayaraq öskürəyi təmizləməyə kömək edən antioksidanlar var. 1 yaşa qədər körpələrə də bal verilmir. Qədəri də şişirtmək olmaz. Uşağın gün ərzində içəcəyi ilıq içkiyə və ya qatığa bir çay qaşığı bal əlavə etmək kifayətdir. Bu dövrdə xüsusilə bal və zəncəfil tövsiyə olunan qidalardır.

Zəncəfil: Zəncəfil immunitet sistemi üçün faydalı qidadır, lakin acı dadına görə uşaqların xoşuna gəlməyə bilər. Bir stəkan cökə çiçəyi çayını bal ilə şirinləşdirə və kiçik bir dilim zəncəfil ilə verə bilərsiniz. Ancaq cökə çayı, bal və zəncəfildən davamlı istifadə etməyin, uşaqlara gündə 1 stəkandan artıq cökə çayı verilməməlidir. Təbii olduğuna inanaraq çox istifadə etməyin, əks təsirləri ola bilər.

Qatıq: Tərkibinə görə qatıqda həzm sistemini tənzimləyən faydalı bakteriyalar var. Uşaqlara ayran və qatıq vermək asan ola bilər. Xəstəlik dövründə həm yuxuya səbəb olur, həm də orqanizmə lazım olan kalsium, D vitamini və probiotik əlavələri verir. O, həmçinin virusun yaratdığı bağırsaq problemlərinin qarşısını almağa kömək edə bilər. Ev şəraitində kərpic kimi qatıq hazırlamağın qaydasını buraya daxil olaraq oxuya bilərsiniz.

Sarımsaq və soğan: Təbii antibiotik kimi tanınan sarımsaq və soğan uşaqların yeməklərinə əlavə edilə bilər. Virusların müalicəsində antibiotiklər işə yaramaya bilər, lakin bu tərəvəzlərin tərkibindəki mikroelementlər və C vitamini digər qidalarda olduğu kimi qiymətlidir. Mətbəximizdə bir çox yeməklər artıq sarımsaq və soğanla hazırlanır. Bundan əlavə, soğan salatlara əlavə edilə bilər. Həddindən artıq qəbul etdikdə mədəni narahat edə bilər, xüsusən də mədə problemi olanlarda və qastrit olanlarda.

Tərəvəz: Yaşıl tərəvəzlər həm C vitamini, həm də antioksidant və lif mənbəyidir. Xüsusilə virus xəstəlikləri zamanı orqanizmin bərpasında liflə qidalanma mühüm rol oynayır. Brokoli şorbası, şorba, tərkibində kələm olan şorbalar, ispanaq yeməyi, bunlar qış tərəvəzləridir və qış aylarında bədənimizi xəstəliklərdən qorumağa kömək edir. Digərləri kimi, qədərini şişirtmək olmaz. Balanslı və sağlam pəhriz vacibdir.

Məlumat Saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

Bəyən Sevgi Gülüş Şok Üzgün Əsəbi
192 209 203 174 287 242

Oxşar xəbərlər Digər trend xəbərləri

Məlumat Saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

Məlumat Sizin rəyə rəy yazmaq 15 gündən sonra mümkündür.